Ettan
En del av mariestadstidningen.se
Resor
Foto: iStock

Disney jorden runt

Hitta flyg till Disneys magiska värld
Paris
fr.916 kr
Los Angeles
fr.3 174 kr
Orlando
fr.4 566 kr
Hong Kong
fr.5 214 kr
Tokyo
fr.5 894 kr
Shanghai
fr.10 913 kr
Hotell vid Disney eller i städer med Disney-parker

7 destinationer och 7 x Disney. Här är nöjesparkerna som gör succé på familjesemestern.
Som ett av världens ledande dragplåster för familjeresor och underhållning tar Disney-parker världen över emot miljoner av stora och små besökare varje år. Du har troligtvis hört talas om Disneyland i Paris och Disney World i Orlando, men visste du att du också hittar den kända parken på destinationer som Hong Kong och Japan? Vi guidar dig till Disney jorden runt - och vad du kan förvänta dig av de olika parkerna.
Disneyland Resort, Kalifornien
Disneyland Resort är den allra första Disney-parken som öppnade redan 1955. Här har självaste Walt Disney promenerat nedför gatorna. Efter det har över 750 miljoner gått i hans fotspår för att uppleva den sanna glädjen i den här temaparken. I området ligger tre Disneyhotell och Downtown Disney med shopping, mat och underhållning. Här hittar du bland annat ett eget Cars-land, inspirerat av filmen Cars, den Los Angeles-inspirerade Buena Vista Street som du möter i början av området och ett stort nyöppnat Star Wars-land. Du hittar parken i Anaheim, cirka 40 minuter med bil från downtown LA.
Disneyland Paris
Den kända och kära Disney-parken ligger 40 minuter med tåg från Paris. Disneyland i Paris är den mest populära destinationen att åka till i Europa och har två separata huvudparker. Huvudparken innehåller 5 olika land: Adventureland, Fantasyland, Discoveryland, Frontierland och Main Street USA. I Discoveryland hittar du bland annat futuriska berg-och-dalbanor, precis som i Tomorrowland i Kalifornien. Den andra parken, Walt Disney Studios Park, har ett genomgående filmtema där du kan se shower som visar hur specialeffekter och stuntscener görs i verkligheten. Här finns också den häftiga Rock'n'roller Coaster som är en berg-och-dalbana inomhus. Under åkturen spelas Aerosmith och detta är den snabbaste berg-och-dalbanan i Frankrike. 2014 öppnade också ett temaområde baserat på den kända filmen Ratatouille. I anknytning till Disneyland finns också 7 olika Disneyhotell, förstaklassens golfbanor (en för vuxna och en för barn) och Disney Village som är ett underhållnings- och shoppingområde.
Walt Disney World Resort, Orlando
I Lake Buena Vista, som ligger cirka 25 minuter med bil från Orlando, ligger det största och mest besökta underhållningskomplexet i världen; Orlandos Walt Disney World Resort. Här hittar du hela 4 temaparker (Magic Kingdom, Disney´s Animal Kingdom, Disney´s Hollywood Studios och Epcot), 2 vattenparker (Typhoon Lagoon och Blizzard Beach), 5 golfbanor, 27 resorts och hundratals mat- och shoppingupplevelser. Hela området har en area som är stort som San Francisco. Disney Quest är en temapark inomhus som ligger i Downtown Disney-området. Utöver detta byggs det just nu ett helt nytt område kallat Pandora - The World of AVATAR, som kommer att vara den största utbyggnaden i Disney's Animal Kingdoms historia. Det här är den enda parken i världen som fått namnet Disney "World" istället för "Land" och är så stor att du kan besöka den om och om igen utan att känna igen dig.
Tokyo Disney Resort
Tokyo Disney Resort var den första Disney-parken som byggdes utanför USA. 1993 var året och sedan dess har parken blivit Japans mest besökta familjedestination. Här hittar du två temaparker, Tokyo Disneyland och Tokyo Disney Sea, plus tre Disneyhotell och ett shopping-, mat- och underhållningsområde. I Tokyo Disneyland hittar du 7 olika "land"; Tomorrowland, Adventureland, Crotter Country, Fantasyland, Toontown, World Bazaar och Westernland. På Tokyo Disney Sea hittar du bland annat en sjöjungfru-lagun och flera berg-och-dalbanor som är av den lite tuffare varianten för större barn och vuxna.
Hong Kong Disneyland Park
Som en "youngster" i förhållande till sina äldre systerparker i USA, Paris och Tokyo är Disneyland i Hong Kong en temapark som blev färdig 2005. Här hittar du 7 temabaserade land: Main Street, Fantasyland, Adventureland, Tomorrowland och de nya landen Toy Story Land, Grizzly Gulch och Mystic Point. Parken liknar den klassiska Disneyparken men har också inslag av de lokala traditionerna. Du kan också njuta vid den största konstgjorda insjön i Hong Kong, Inspiration Lake. Trots sin ringa yta i jämförelse med de andra Disneyparkerna har den här parken lättare att hantera stora turistmängder än sina större systerparker. Hong Kong Disneyland Park ligger på Lantau Island, som nås efter 20 minuter med bil från Hong Kong city.
Shanghai Disneyland Park
Den här Disney-parken är den allra nyaste och blev färdig i juni 2016. Här hittar du de klassiska berättelserna och karaktärerna Disney är känt för i kombination med helt nya upplevelser som är anpassade för den kinesiska marknaden. Här hittar du 6 olika land: Adventure Isle, Fantasyland, Gardens of Imagination, Mickey Avenye, Tomorrowland och Treasure Cove. Utöver det finns det två temahotell (Shanghai Disneyland Hotel och Toy Story Hotel), Disneytown som är ett shopping-, mat- och underhållningsområde, en teater i Brodway-stil och Wishing Star Park. Spännande äventyr, gröna parker och mycket fart och skoj väntar dig i Disneys nya satsning i Shanghai.
Disney Cruise Line
Ja, du kan faktiskt kombinera Disney med kryssning. Disney Cruise Line har idag fyra fartyg: Disney Magic, Disney Wonder, Disney Dream och Disney Fantasy och det finns planer om två till. Gästerna kan segla ut från hamnar världen över och njuta av olika miljöer i allt från Karibien, Bahamas, Hawaii, Alaska och Europa. Ett spännande stopp för de som kryssar i Karibien är Castaway Day - Disneys privata ö som lockar med pudervita sandstränder och vajande palmer, bara tillgängligt för gäster som åker med Disney Cruise Line.
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2016-10-04
Erbjudanden - Resa med barn
Fler artiklar