Ettan
En del av mariestadstidningen.se
Resor
Skyline i Dubai.
Skyline i Dubai.

Dubai – där storleken faktiskt har betydelse

Hett strandliv i Dubai.
Foto: Shutterstock
Hett strandliv i Dubai.
Här är kontrasterna stora – rid på kamel med Dubais skyline i bakgrunden.
Foto: Shutterstock
Här är kontrasterna stora – rid på kamel med Dubais skyline i bakgrunden.
Utsikten över The Palm från luften.
Foto: Shutterstock
Utsikten över The Palm från luften.

Mellanösterns Las Vegas möter Disneyland. Upplev staden som fått storhetsvansinne.
För 50 år sedan var inte Dubai något annat än en liten by i öknen – i dag kallas staden Mellanösterns Las Vegas och är en salig blandning av gigantiska byggnadsprojekt, extrem lyx, enorma köpcenter och mängder av andra mer eller mindre galna påfund. Men Dubai är också mer än bara galenskap: här samlas människor från hela världen för att jobba, shoppa, semestra och festa. Vi tipsar om 8 saker du kan göra i Dubai.
1. Shop 'til you drop
Dubai erbjuder oändliga shoppingmöjligheter och det är svårt att inte bli påverkad av shoppinghysterin som råder här. Dubai Mall huserar inte mindre än 1200 butiker, världens största akvarium, en inomhus-rink för skridskor och 22 biografer. Även om du väljer att inte shoppa är det ändå värt ett besök. För en mer prisvärd shoppingupplevelse är det de många basarerna som gäller. De kallas souker och består av smala gator kors och tvärs där små butiker och bodar står vägg i vägg. Parfymer, guld, elektronik, skor, klockor, smycken och kryddor – här finns det mesta. Shoppingen blir snabbt intensiv – glöm inte att pruta.
2. Inomhus-skidåkning
Vägg i vägg med shoppingcentret Mall of Emirates ligger Ski Dubai – ett gigantiskt kylskåp med skidbackar och uthyrning av slalomskidor, snowboard och slädar. Uthyrning av utrustning ingår när du köper liftkort och backarna är öppna från morgon till midnatt. Själva skidåkningen är kanske inte den bästa du upplevt, men upplevelsen är definitivt surrealistisk nog för att vara värd ett besök.
3. Det gamla Dubai
Det är lätt att gå miste om det lilla som faktiskt finns kvar av det gamla Dubai. I områdena Bastakiya och Shindagha kan du uppleva stadens historia och på Dubai Museum kan du besöka det gamla fortet Al Fahidi från slutet av 1700-talet.
4. Burj Al Arab
Hotellet Burj Al Arab är en av Dubais absolut största sevärdheter. Med sina 321 meter över marken, sju stjärnor och futuristiska design har byggnaden blivit ett världsberömt landmärke och själva symbolen för utvecklingen i Emiraterna. Ingen utan reservation kommer in på hotellet, till och med en drink i baren måste bokas i förväg. Från den offentliga delen av Jumeriastranden har du goda möjligheter att fotografera hotellet i all sin prakt.
5. Ökensafari
När du är inne i stadens köpcenter, restauranger och hotell är det lätt att glömma att du faktiskt befinner dig mitt i öknen. En dagstur utanför staden ger dig snabbt närkontakt med den varma sanden. Ökensafari erbjuds i många varianter, allt från ökenrally i jeep till att rida på en kamel bland sanddynerna. Du kan också besöka ett beduinläger och se solnedgången färga sanden röd.
6. Mat och dryck
I Dubai får man bara servera alkohol på hotellen och därför ligger de flesta finare restaurangerna i direkt förbindelse med ett hotell. Här serveras den ena gastronomiska upplevelsen efter den andra – men det är ingen billig tillställning. Vill du däremot äta både billigt och gott och överlever utan vin och öl till maten ligger de indiska och asiatiska restaurangerna på rad i områden som Bur Dubai och Deira. Följ folkmassorna och låt dofterna leda dig rätt.
7. Se Dubai från luften
Det är inte bara Dubais skyline som är spektakulär – här har du även möjligheten att få makalösa vyer från luften. Du kan till exempel ta en tur i luftballong och se Dubais långsträckta öknen och sanddyner i soluppgången, eller om du är en adrenalinjunkie kan du kanske våga dig ut på ett fallskärmshopp över Dubais ikoniska symbol – The Palm. Garanterat en av världens bästa utsikter för skydiving!
8. Dubai Creek
Efter att du njutit av den svimlande utsikten från höjdarna Burj Al Arab och Burj Khalifa, känns det skönt att komma till kontrasten Dubai Creek med sina flytande gamla takbåtar. Ta en båt från Bur Dubai Abra Station på sydsidan och ta turen över kanalen där du möts av exotisk kryddlukt från Dubais krydd-souk på andra sidan. Köp med dig lokala varor och se dig runt i den gamla stadsdelen Deira, med sina smala gränder och gator. Här får du gammaldags atmosfär som en kontrast till det futuristiska Dubai.
Charter till Dubai
Flyg till Dubai
Köpenhamnfr. 2 873 kr
Stockholmfr. 2 941 kr
Göteborgfr. 5 397 kr
Malmöfr. 5 834 kr
Luleåfr. 7 296 kr
Hotell med minst 3 stjärnor
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2016-08-21
Fler artiklar