Ettan
En del av mariestadstidningen.se
Resor
Ta en weekend till Marrakech i Marocko.
Foto: Shutterstock
Ta en weekend till Marrakech i Marocko.

5 unika weekendresor

Ta ett ångande bad i Blå lagunen i Reykjavik.
Foto: Shutterstock
Ta ett ångande bad i Blå lagunen i Reykjavik.
Ett vintrigt Reykjavik.
Foto: Shutterstock
Ett vintrigt Reykjavik.
Besök den ortodoxa kyrkan Spas na Krovi i S:t Petersburg.
Foto: Shutterstock
Besök den ortodoxa kyrkan Spas na Krovi i S:t Petersburg.
Christ the Saviour-katetralen i S:t Petersburg.
Foto: Shutterstock
Christ the Saviour-katetralen i S:t Petersburg.
Färgrik marockansk arkitektur i Marrakech.
Foto: Shutterstock
Färgrik marockansk arkitektur i Marrakech.
Utforska de färgrika kryddbasarerna i Marrakech.
Foto: Shutterstock
Utforska de färgrika kryddbasarerna i Marrakech.
En lokal säljare av keramikkrukor i Marrakech.
Foto: Shutterstock
En lokal säljare av keramikkrukor i Marrakech.
Sarajevos historiska center.
Foto: Shutterstock
Sarajevos historiska center.
Edinburgh Castle med utsikt över hela staden.
Foto: Istock
Edinburgh Castle med utsikt över hela staden.
Prisvärda flyg till weekendresan
Edinburghfr. 236 kr
Marrakechfr. 990 kr
Reykjavikfr. 1 033 kr
Sankt Petersburgfr. 1 332 kr
Sarajevofr. 1 342 kr

Storstäder som vidgar dina vyer och ger minnen för livet

Har du lust att åka på weekend där exotiska upplevelser står i fokus? En helg där du möter människor, natur, historia och kultur från en annan värld? Då måste du prova en av dessa spännande destinationer.
Reykjavik
En weekend på Island ger dig oförglömliga upplevelser. Den lilla storstaden Reykjavik ger dig kombinationen av pulserande storstad, spännande nattliv och spektakulära naturupplevelser. Islänningar är duktiga på design och staden har ett brett utbud av modebutiker. Vill du hänga på den senaste trenden så hittar du garanterat något nytt och spännande här. Reykjavik är också känt för sitt uteliv med välkända restauranger, mysiga caféer och ett av Europas hetaste nattliv.
Utöver allt detta kan du njuta av en avslappnande dag i en av de många spaanläggningarna i stadens centrum. Eller kanske åka till den världsberömda Blå Lagunen för ett ångande hett bad under öppen himmel? Vill du utforska Islands fantastiska natur är det inte långt till storslagna naturupplevelser som Gullfoss och Geysir, ridning på islandshästar eller valsafari. Island är den perfekta kombinationen av shopping, uteliv och naturupplevelser. Allt på ett ställe, med korta avstånd, gör helgen till en minnesvärd upplevelse.
Svenska medborgare behöver inte visum för att resa till Island. Flygresan tar runt tre timmar utan mellanlandningar med bland annat Icelandair.
S:t Petersburg
En resa till S:t Petersburg är som att resa till en annan värld. En saga fylld av arkitektpärlor och glimtar av den dramatiska historien. Staden är känd som det kulturella hjärtat av moderna Ryssland, och har ett rikt kulturliv. S:t Petersburg är en storstad med nästan fem miljoner människor, men har ändå lyckats bevara charmen från sin storhetstid. Med sina många idylliska kanaler har staden kallats Nordens Venedig.
Vinterpalatset från tsartiden och Hermitage-museet är ett måste att besöka i S:t Petersburg, men köp biljetter i förhand för att slippa långa köer. Med mer än tre miljoner konstskatter är detta ett eldorado för konstälskare, men bestäm dig för vad du ska se innan du kommer till museet så att du har en klar plan. Du hinner inte med allt!
När du flyger till S:t Petersburg kan du räkna med minst fem och en halv timmes restid inklusive en mellanlandning. Både KLM och Aeroflot har flyg hit. Du behöver visum för att resa till Ryssland, så skynda dig att skaffa det i god tid före du beställer resan.
Marrakech
Gör dig redo för en kulturkrock från en annan värld när du kommer till Marrakech. Intrycken kommer mot dig från alla håll med lukt, ljud och en atmosfär långt från vår egen. Marrakech i Marocko är en av världens mest mytomspunna städer. Kaos möter dig på stadens torg med ormtjusare, musiker, akrobater och gatusäljare av alla dess slag. Större kontrast till torget i Sverige hittar du inte.
När du har samlat dig kan du utforska de labyrintliknande och smala gatorna och kryddmarknader, höns och apor, smycken och kläder, skor och textiler. Här kan du vandra i dagar och hitta något nytt runt varje gatuhörn. Var noga med att ge ett klart och tydligt nej om du inte vill köpa något, så slipper du säljare som försöker övertala dig. När du behöver en paus kan du koppla av på en bra restaurang eller köpa en billig middag i ett av de många matstånden på torgen. Här samlas lokalborna när solen gått ner över den röda staden. En magisk plats som tar dig till en arabisk saga.
Norwegian har direktflyg till Marrakech och flygtiden är på runt fem timmar och tio minuter. Svenska medborgare behöver inte visum, men passet måste vara giltigt i minst tre månader.
Sarajevo
Efter många turbulenta år av inbördeskrig på 90-talet är Sarajevo nu en säker stad. Du möts av en gästfri lokalbefolkning i staden som ligger omringad av en grön dal. Sarajevo som är huvudstaden i Bosnien-Hercegovina är en mötesplats för olika kulturer. Här möts öst och väst, gammalt och nytt. Staden är en bra blandning av moderna storstadsliv, Europas historia och en dos exotisk och orientaliskt kulturarv.
I gamla stan hittar du den turkiska basaren Baščaršija med hantverk, souvenirer, smycken och caféer. Och att prova en "Cevapi" på caféet "Zeljo" är ett absolut måste när du är här. Ett stenkast längre bort hittar du stadsdelen som är präglad av österrikiska byggnader. Vill du ha liv och rörelse kan du roa dig med ett pulserande nattliv med pubar, restauranger och caféer.
Vill du veta mer om stadens dramatiska nutidshistoria är det värt att ta ett besök till den 800 meter långa Sarajevo-tunneln som blev handgrävd under kriget på 90-talet. I Sarajevo möter du en religiöst och kulturellt mångfald och staden kallas ofta för "Europas Jerusalem".
Du kan flyga till Sarajevo med flyg från Stockholm med bland annat Norwegian, Turkish Airlines och Lufthansa. Flygtiden är på minst två timmar och 50 minuter med en mellanlandning. Svenska medborgare behöver inte visum till Bosnien-Hercegovina.
Edinburgh
Edinburgh är en förhållandevis liten stad där de flesta sevärdheter ligger på kort avstånd från varandra. Den stora shoppinggatan Princess Street delar staden i Nya och Gamla stan.
Många kopplar ihop Edinburgh med det gamla och medeltida, och det bästa stället att få den här atmosfären är i Gamla stan, som också är listad som ett av UNESCO's världsarv. Här hittar du en labyrint av kullerstensgator och i centrum av gamla stan hittar du "the Royal Mile" som är huvudgatan som sträcker sig från Edinburgh Castle på toppen av Castle Rock till det imponerande Palace of Holyroodhouse. Här hittar du också Holyrood Park som är en enorm grön kulle. Royal Mile är lika lång som en engelsk mil, alltså cirka 1,6 km, och består av mysiga smågator med pubar, kaféer och butiker. Edinburgh Castle är svår att missa, inte bara för det att det ligger på en synlig höjd över staden, men också för det att det är en av Edinburghs mest kända landmärken med byggnader från det 12:e århundradet.
Shopping är en huvudaktivitet i Edinburgh. På Victoria Street hittar du stans största urval av små butiker och souvenirbutiker som säljer allt från Loch Ness-figurer till kiltar och kondomer med whiskysmak.
Och apropå det, älskar du whisky är Edinburgh staden för dig. Scotch Whisky Heritage Centre hittar du i början av Royal Mile, på samma sida som Edinburgh Castle. Här kan du fördjupa dig i whiskyns gyllenbruna värld. Staden har också egna whiskybarer, så smaka dig fram och köp med dig några dyrbara droppar hem. Se också till att få med dig ett besök till den otroliga vulkanformationen Arthur's Seat, som är 250 meter hög och nås efter en enkel vandring som ger frisk luft och en härlig utsikt över staden. Världens största konstfestival hittar du också i Edinburgh i augusti varje år.
Till Edinburgh kan du bland annat flyga direkt från Stockholm med Norwegian. Resan tar drygt två timmar med direktflyg. Från övriga städer i Sverige får du ofta räkna med ett byte.
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2016-09-05
4- och 5-stjärniga hotell till weekendresan
Sköna weekenderbjudanden
Fler artiklar